Wszytko i nic o pączkach

1. To, że zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce sięga XVII wieku raczej Was nie zdziwi… Zaskoczeniem natomiast może być fakt, że dawniej jadano je nie na słodko, lecz ze… skwarkami, smażone tak, aby były jak najbardziej tłuste. Miał to być sposób najedzenia się “na zapas” przed 40-dniowym postem

2. Jakie są różnice między pączkami w Polsce a za granicą? Polskie są tłuste i smaży się je tradycyjnie na smalcu. Pączki niemieckie smaży się krócej, dzięki czemu są mniej tłuste, a pączki węgierskie nie mają nadzienia.

3. Szczęśliwy pączek? Istnieje tradycja, która zakłada, że kto znajdzie orzecha w pączku, czeka go szczęście. Zwyczaj zapomniany, ale prawdziwe gospodynie domowe wiedzą o takim zwyczaju i dalej go praktykują.

4. Kto wymyślił tłusty czwartek? Tłusty czwartek jako pierwsi zaczęli obchodzić starożytni Rzymianie. Świętowali oni w ten sposób koniec zimy i wyrażali radość z powodu nadchodzącej wiosny.

5. Dodanie spirytusu do wyrobu pączków zmniejsza ich kaloryczność.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl